Beach beauty

The house is split-level to accommodate the contours of the sandy site.
A new home on the sand dunes at Goolwa Beach proves that good things can come in small packages.

At a glance

  • Modest-sized 7.1-Star home designed to sit lightly on its sandy site
  • Owner-built for just $260,000, using plenty of recycled materials
  • Solar PV and battery storage

Building designer Rogier and his partner Carmen migrated to Adelaide from the Netherlands in 2006 when their children were aged 3, 7 and 13. Now that Maxime, Lars and Karlijn are adults and have moved out and established their own lives, Rogier designed and built this beach house in the dunes at Goolwa Beach south of Adelaide to bring the family together – with a plan for the couple to move there permanently in the future.

Rogier built the house with his son Lars; they both took a year away from work and study respectively, living on site in a shed they had constructed for the purpose.

This new house embodies Rogier’s design and life philosophy: that it’s possible to live well in a modest space, with passive solar orientation, large windows, tall ceilings and connections to a generous garden to elevate the experience.

“I set out to build the house to a budget of $260,000 – which was possible because I put so much time and labour into it; if we’d used a builder it would have cost considerably more,” Rogier says. “It also helped that the house is only 150 square metres. Most clients who request a home design want at least 200 square metres, but if you plan well, you don’t need that much space.

“Also, most blocks of land nowadays are pretty small, so if you place a large house on the site, and then add a garage, driveway and so on, you end up with a vegie patch sized garden.”

High-level operable windows admit light and catch the sea breeze.

One of the first comments their visitors make is about the garden, which integrates with the L-shaped house. “The home is very connected to the gardens and the neighbouring nature reserve, which creates a sense of wellbeing,” Rogier says. “We have many birds, including black cockatoos, and lizards around the house.”

A split-level design negated the need to level the site, and the sand dune continues beneath the raised timber-framed section of the house. The communal spaces at the front – kitchen, dining and living – overlook the nature reserve (formerly a golf course) across the road. The house takes advantage of the northern orientation, and the raised section captures great views.

The northern aspect combines with thermal mass – in the form of concrete floors and a reclaimed brick wall in the living space – to deliver comfortable temperatures inside, across most of the year. “The winter sun comes in and heats the concrete slab, and in summer – thanks to the two-metre overhang of the verandahs – the sun is kept out,” explains Rogier. “That passive heating and cooling works really well in this climate.”

An insulated recycled brick wall adds to the thermal mass provided by the concrete slab floor to the lower part of the house.

A reverse-cycle air conditioner in the main living space is used mainly in winter to heat the space on some mornings, or if it’s overcast or raining outside. The house is powered by a 6.6-kilowatt solar PV system and a battery, which generate and store more electricity than the occupants need each day. “The battery is charged up in the morning, then we use the solar in the afternoon as it’s generated and switch to the stored energy at night. It helps that it’s not a big house, so we are not heating or cooling a big volume,” says Rogier.

The bedroom and bathroom wing features a wall of joinery made from reclaimed oregon, with high-level windows on the eastern side. These facilitate cross ventilation and the timber wall creates an interesting transitional space with storage on both sides.

“The spatial design, reclaimed materials and eclectic collection of secondhand furniture give the home its character,” Rogier says. “The bedroom windows were purchased at a salvage yard and they were in great condition. It is good to use reclaimed or recycled products. It reduces waste and uses fewer virgin resources.”

The L-shaped house was designed to integrate with its garden and the neighbouring nature reserve.

Rogier had never built a house before and he credits friends who helped to realise his vision, including a builder who helped with the brickwork and certified the build; a local joiner, Brian; and local tradies including plumbers and electricians. “I would do it again,” he says. “I really enjoyed working with my son and the physical aspect of it. It’s all about the experience, enjoying the building process and working together to create this home. Although, next time I’d get a couple more tradies in to help with some of the repetitive tasks, such as installing the plasterboard and painting.”

And it’s also been a worthwhile experience for his design business, through which he works mainly with residential clients. “I encourage clients to focus less on the size of the house and more on the spatial quality of the rooms,” he says. “It’s nice to be able to show them the Goolwa Beach house as an example.”

Having completed the build in early 2022, the family has enjoyed spending time at their coastal home so much that Rogier and Carmen are looking forward to relocating permanently to their house on the dunes.

The hallway features high-level windows to the east and a wall of joinery made from reclaimed oregon.
Designer
StudioRogier
Builder
Owner-builder
Location
Goolwa Beach, SA (Ngarrindjeri Country)
Cost
$260,000
Size
House 150m2, land 800m2
Energy rating
7.1 Stars
Energy assessor
SUHO
Bushfire Attack Level
BAL-12.5

Support our work

Renew is a not-for-profit organisation dedicated to arming you with the unbiased advice and information you need to make your home and community more sustainable. If you enjoy our content, please consider supporting us by becoming a Renew member or buying our publications. Your support is critical to helping us achieve our goals.
support renew
Further reading
Airy flair

Airy flair

A minimalist renovation to their 1970s Queenslander unlocked natural ventilation, energy efficiency and more useable space for this Cairns family.

Read more
Pretty in pink

Pretty in pink

This subtropical home challenges the status quo – and not just with its colour scheme.

Read more
Mini homestead

Mini homestead

A small off-grid home in rural Victoria, built to a simple floor plan.

Read more