Coastal cliff hanger

Danielle and Tony Palmer’s home office can function as a multi-purpose studio space. Perched on just four concrete footings sunk down to bedrock, the studio makes use of their almost unusably steep backyard, and was carefully designed with their neighbours’ sightlines in mind to avoid disrupting sea views.
Too steep for use as a backyard, the rear of a Central Coast block now hosts a versatile, energy-efficient studio with enviable sea views – thanks to some ingenious engineering solutions.

How do you expand your living space when your backyard is almost unusably steep, with very limited access? This was the challenge New South Wales Central Coast homeowners Tony and Danielle Palmer brought to their architect Matt Thitchener. They had bought their house in North Avoca many years earlier as a holiday home; when they made the decision to relocate permanently from Sydney, they needed a home office where they could both work quietly, away from busy, noisy family life.

“The brief was for a multi-function space, primarily to enable working from home, but also for entertaining, guests, meditation or yoga,” says Matt. “The opportunity was for a studio space with sweeping 180-degree views of the ocean and headlands, but the slope of the site and the restricted access beside the house meant that the engineering and building challenges were considerable.”

As no heavy machinery could be brought in, Matt started looking at options for the groundwork that limited the excavation required. Rather than digging back into the hill, his solution is a minimalist structure cantilevered over the slope and supported by a system of triangulated steel ‘piloti’. The design required just four concrete footings – two at the front and two at the rear – that were expertly dug by hand with a bucket and shovel and timber bracing, around seven metres down to bedrock. “The piloti allowed us to minimise the number of footings needed, and they also act like a ‘space frame’ or three-dimensional truss, bracing the building as well as supporting it,” explains Matt.

The building uses a heavily insulated timber frame and truss construction, with Colorbond Ultra cladding for durability, which also reduces maintenance in the coastal environment. Materials for the build were craned over the house, and the steel substructure, designed “to go together like Meccano”, was assembled in just one day. Floor-to-ceiling sliding glazed doors allow the entire south-east facing wall to be opened to a balcony and those amazing views; a long openable slit window in the north-east wall allows for cross-breezes. Services – a bathroom and a kitchenette with built-in storage – have been kept together at the back, and the trappings of the studio’s day-to-day use as an office can be packed away into the cabinetry to provide a pavilion-style space for other functions.

(Left) Designed to minimise the number of footings needed and to “go together like Meccano”, architect Matt Thitchener’s system of steel ‘piloti’ supports and cross-braces the structure. Rainwater harvested from the studio roof waters the fern garden planted on the slope underneath. (Right top) The minimalist studio has an almost flat roof to protect neighbours’ views. Sixty square metres of solar panels provide enough electricity to cover the needs of the studio and the main residence below. (Right bottom) “It’s like working in a cloud,” says homeowner Tony of their finished studio. Well-insulated and with low-e glazed windows and doors, the space is comfortable and efficient to run.

The interior is minimalist too. “We wanted to keep the ceiling and floors as simple as possible and experiment with something different,” says Tony, “so we installed LED strip lighting all around the edge of the room behind sheer white curtains. The effect is like a light box, a lovely soft light diffused through the room.”

The roof has a low pitch to ensure the studio doesn’t impede neighbours’ views, an important consideration for both homeowners and architect. In fact, Matt reports that the structure is tucked closer to the property’s back boundary than council regulations normally allow, to further reduce its impact. “We had to convince them, and it took a site visit by the council surveyor before they got the idea. Sometimes following guidelines doesn’t actually meet the objectives of the guidelines.”

The entire roof is covered with 7.8kW of solar panels, enough for the electricity needs of the family residence below, as well as the studio. Tony and Danielle also invested in 6.5kWh of battery storage to store the daytime surplus generation for use in the evening. Tony estimates that the system has reduced the family’s summer electricity bill by 75 per cent and their winter bill by 60 per cent. Rainwater collected from the roof is used to irrigate the fern garden under the structure.

Tony and Danielle chose Colorbond Ultra external cladding for its longevity and low maintenance in their coastal environment. Extensive openable glazing on the north-east and south-east allows cross ventilation, and they rarely need to use the air conditioner. Services – a bathroom and kitchenette – along with built-in storage for office equipment are collected at the back of the studio, allowing for a ‘pavilion-style’ space overlooking the ocean views.

The finished studio is comfortable and efficient to run. Natural light is all that’s needed during the day, and they hardly use the air conditioner as there is generally a breeze coming off the sea in summer. Tony admits that the heater is probably larger than needed, but they do use it in winter. Most importantly, the space is ticking all the couple’s boxes. “It’s like working in a cloud, you feel like you’re off in the sky. Not many offices you can look out the window and see whales breaching!” enthuses Tony. “The best thing is that it’s delivered on our dream of having a good ‘life design’. I can walk up 36 stairs to go to work every day and feel like I’m a million miles away.”

Matt says that the project ran surprisingly smoothly, a testament to a great design and build team. “I like working with difficult sites like this. Constraints lead to better architecture, you have to come up with more creative solutions, which make for a more interesting process and a better project outcome.”

Designer
Matt Thitchener Architect
Builder
Gil Kaltenbach
Renewable energy
7.8kW commercial grade PV system, 30 x Trina Duomax frameless panels; 5kW SunGrow hybrid inverter; 6.5kWh RESU LG Battery Generation 2. Electricity generated is sufficient for both house and studio; excess is fed back into the grid.
Cost
$450,000 including fees
Size
60 m2
Location
North Avoca, NSW
Related articles
Back to basics

Back to basics

Good design need not be expensive – as architect Andrew Kerr demonstrates with his Tassie ‘apple crate shack’ built to 7.1 Stars on a $100k budget.

Read more
Island off-grid

Island off-grid

Fitted with a modern take on punkah fans and the latest in battery tech, an experimental off-grid house on South Stradbroke Island is the result of a dynamic collaboration between architects Tim Bennetton and Gabriel Poole.

Read more
Rising from the earth

Rising from the earth

Traditional local materials and an innovative spiral design with a green roof combine to offer a simple, sustainable lifestyle for this tree-changing family in Japan.

Read more