The accidental development

Far from a cookie-cutter development, the three houses Libby and Howard built on their outer eastern Melbourne block are all individually designed and feature different detailing. Their own home, House 3, is at the end of the block and looks over a landscaped indigenous garden with a dry riverbed. Image: Matthew Mallett Photography
A pair of Melbourne retirees-turned-developers sets the standard for ‘empty nests’ of the future, building their ultimate sustainable home and a couple more for good measure.

At a glance

  • Site-sensitive medium density suburban development
  • Three 8+ Star homes
  • Individually tailored passive solar design
  • Extensive use of recycled materials

When Libby and Howard Elston won the auction of a 1960s weatherboard in Melbourne’s outer east, the larger-than-planned block size threw their ‘build two homes, sell one’ plan up in the air. Having just two households “rattling around” on a block of nearly 1,400 square metres didn’t make sense to the couple, who were downsizing from their family home. “If we wanted to be true to our goal, which included well-designed higher density living, we had to fit three homes on the block,” says Libby. “The project grew for everybody.”  

Smashing the minimum energy rating was never in doubt for the team, which included designer and builder David Coates of Sustainable Building and Design. “We said to David that the dwellings had to be low in energy use, comfortable and light-filled. There was no particular number of stars in mind, but he was always confident they would rate well,” says Howard. In fact, the three homes in the development each exceed 8.2 Stars, with Howard and Libby’s own new home, nestled at the rear of the site, achieving an 8.4 Star energy rating. David attributes the ratings to the passive solar design of the houses, “making the most of the path of the sun that has been consistent for over four billion years.” They all feature just two bedrooms to minimise the footprint and allow for outdoor space. “We believe that people our age should be moving into something smaller. We might use a third bedroom once a year if family stays, but we designed these houses according to our needs 95 per cent of the time, with just the two of us here,” says Libby. Their home, along with the other dwellings, features wide doorways and corridors and no stairs or baths, to enable independent living as they get older. “We wanted this home to see us through forever.”  

House 1 has a combination of Shadowclad panels and recycled timber cladding to its front facade and a bright north-facing living room opening onto a private courtyard garden.

The homes have north-facing living areas with wide eaves to protect windows in summer, and high thermal mass throughout, including concrete floors and reverse brick veneer construction to absorb and retain the sun’s warmth in winter. “On a sunny day, solar gain by itself is enough to warm the interior to a comfortable temperature,” says Howard. This is what the couple define as true comfort, with limited use of mechanical heating and cooling in their home. “I don’t like the feeling of hot air or cold air blowing over me. I just want the ambient temperature to be comfortable,” says Libby. Clerestory windows allow hot air to vent in summer and make their house light-filled throughout, including the rooms on the south side. “The north light is always coming in, so it can be quite a dull day outside, but you’ve still got light coming into the back section from the high windows,” explains Howard.  

The long rectangular block has the street to the south, and the three dwellings are stepped down the gently sloping site with an array of fruit trees along the communal driveway. While there are many design similarities, there’s no cookie-cutter approach here, with each house tailored for its place on the site. Libby and Howard’s place at the bottom of the block faces a little to the north-east to benefit from a large oak tree on a neighbouring property that provides shade in summer and sheds its leaves to allow the winter sun in.  

Many materials used in the build were salvaged from the demolition of the original house on the block. “David graded it all so that some would be feature timber while the lesser-quality stuff was used to do the formwork around the slab,” says Libby of their builder. “He graded it all the way down to firewood.” The rear facade of Howard and Libby’s house is clad in reclaimed roofing steel (cladding image: Matthew Mallett Photography).

The couple selected reused, recycled or recyclable materials in the construction of the homes to minimise the use of new materials, including Timbercrete for the reverse brick veneer: this product is locally made using sawmill waste mixed with sand and binding agents, and has good thermal insulation properties. The original timber house on the block was carefully dismantled so that the materials could be recycled into the new buildings. David sorted the timber from the old house into piles, “very methodically” according to Howard and Libby, and it was used extensively, from cladding, front doors and internal door jambs to bathroom and kitchen joinery, garden artwork and more. “I think the most successful component of the project was the use of all the original materials from the old house,” says David. “It was incredible how much material was able to be used in the three homes. It’s an amazing achievement that really tells a story.”  

This sustainable thinking and resourcefulness guided project decisions from the very start. The construction was completely powered by an off-grid solar electricity system, after a delay with the underground cable connection to the grid threatened to stall the project. [Ed note: for more, see Renew magazine issue 144, ‘Built with solar, runs on solar’.] Renewable energy systems were the final step in securing energy efficiency, with all homes featuring solar PV and battery storage systems as well as electric vehicle power points in the garages. “We felt we should be consistent across all of the properties. If we’re going to have the best systems in our house, we should supply them for other people too,” says Libby. 

While Howard and Libby’s house largely replicates the two dwellings situated higher on the block, they’re enjoying adding their own touches to enhance its energy efficiency. They’ve built a pergola on the north side to provide more shade on warmer days in the shoulder seasons. They’re also making the most of their new garden that features a dry riverbed, indigenous native plantings and “Libby’s folly”, a gravity-feed rainwater tank.  

They were successful in selling the front two homes, securing neighbours who value the energy efficiency of the dwellings, but Libby says she has hung up her developer hat. “It was a passion project that grew into something bigger, and everyone wanted to walk away feeling good about what we had done,” she says. “We’re very proud of what we built. There’s no niggly feeling at night because we did something sub-standard. Built to code is not the same as built to last. Our homes are built to last.” 

Designer
David Coates, Sustainable Building and Design
Location
Ringwood East, VIC
Size
House 1: 174m2, land 305m2
House 2: 162m2, land 263m2
House 3: 206m2, land 646m2
Energy rating
House 1: 8.2 Stars
House 2: 8.3 Stars
House 3: 8.4 Stars

Support our work

Renew is a not-for-profit organisation dedicated to arming you with the unbiased advice and information you need to make your home and community more sustainable. If you enjoy our content, please consider supporting us by becoming a Renew member or buying our publications. Your support is critical to helping us achieve our goals.
support renew
Further reading
Family affair

Family affair

This flexible new backyard studio in Melbourne’s inner north has already accommodated singers, artists and musicians, and will continue to support living and learning into the future.

Read more
You little beauty

You little beauty

With a footprint of just 35 square metres, this renovated terrace in Sydney’s busy inner west provides a light and quiet sanctuary, with leafy outlooks and entertaining spaces that belie its size. 

Read more
Smaller, simpler, smarter

Smaller, simpler, smarter

For his new family home near Margaret River, designer Michael Lurie aimed for maximum flexibility, energy efficiency, natural materials and a passive income stream – all while downsizing.

Read more