Island off-grid

Nestled among native vegetation behind the beach on South Stradbroke Island, Lori’s off-grid house has been designed to fit her extended family. Built with hot-dip galvanised steel framing to withstand the coastal environment, the house has a variety of shading, roller door openings and an insect screened breezeway to help regulate summer heat and breezes.
Fitted with a modern take on punkah fans and the latest in battery tech, an experimental off-grid house on South Stradbroke Island is the result of a dynamic collaboration between architects Tim Bennetton and Gabriel Poole.

A sandy track and snaking boardwalk lead up from South Stradbroke beach to a fine, white-framed house just visible through the native vegetation. Off-grid and innovative, the retreat is an archetype of the lightweight structures architect Gabriel Poole is known for.

The house-owner, Lori, has been an admirer of Gabriel’s work since she was very young, so when her dream of building a house for herself and her extended family of 10 became a reality, he was the obvious choice of architect.

She wanted the house to be ‘fun’ and to provide a camping experience for her grandsons. “My initial idea was the little tin sheds that Gabriel does,” says Lori. But when she confessed to Gabriel at their first meeting that she could get “a little bit carried away” and Gabriel responded that he could too, the brief grew. So it was little surprise, when tight restrictions regarding site cover made a second storey necessary, that her response was to request a slippery slide in the interest of fun. After pondering the idea overnight, Gabriel’s response was to ask “what about a water slide?”

Gabriel (now aged 84) and his artist wife, Elizabeth (whose artworks feature in the house) have collaborated over the past decade with architect and former employee Tim Bennetton. Along with metalworker Barry Hamlet and structural engineer Rod Bligh, who have both worked with Gabriel for over 25 years, the design process was a community effort –“with a high level of trust from the history of those involved,” says Tim.

The main living wing draws inspiration from Gabriel and Elizabeth’s highly regarded home at Lake Weyba and appears to hover in the vegetation with its skirt of boardwalks and canopy of generous overhangs and awnings. The steeply raked steel-framed skillion roof protects roller door openings to the upper north walls. These control daylight, admit winter sunshine and vent summer heat. A trellis of aluminium that angles over the northern deck creates dappled light.

(Right top and bottom) The kitchen can be completely opened to the deck and the undercover breezeway, which can be insect-screened. This area is where most of the living happens.

The two-storey bedroom wing to the east is connected by a fully insect-screened breezeway, “most often where we live because we get the beautiful breezes through,” says Lori. Upstairs is the adult retreat with downstairs the domain for the grandsons.

An ingenious response to the site cover restrictions was “the magical idea of foldout bedroom pods hovering above the land,” says Lori. When required, their rooms, which are built from insulated panels, are lowered on horse float hinges. The four grandsons have a choice of canvas or mosquito net covers to suit the season, with further weather protection provided by permanent tensile fabric awnings.

The downstairs bathroom extends out into a private garden courtyard, which is one of Lori’s favourite places. “Showering in the morning is amazing with the sun on you. It’s my favourite bit.”

The salty environment required the steel framing to be hot-dip galvanised and topped with two further coatings. The general wall and upper floor framing is timber, lined with plasterboard and clad in bushfire-resistant fibre cement sheet; these materials were chosen as they were easy to ship over to the island, and simple to maintain. The bathroom walls are efficiently and elegantly lined with Lamipanel and finish neatly on concrete floors to avoid grout lines entirely, which makes cleaning a breeze. “Tiles would also be out of context with the lightness of this building and just get mouldy,” adds Elizabeth.

 

(Left) ‘Punkah’ style fans designed by Gabriel and fabricated by Barry Hamlet of Studio Steel ventilate the entire living space efficiently and quietly. (Right top) For the grandkids, “magical” sleeping pods fold down on horse float hinges and are roofed with custom-made canvas covers. (Right bottom) The lengths some people go to get the grandkids to water the garden!

Lori could watch the construction and shipping of the building materials and machinery through binoculars from her apartment on the mainland, including concrete trucks which had to travel by barge. “The main challenge was the four- to six-hour window in the tides,” says Tim.

The colour palette is simple and timeless, and guided by Elizabeth’s sense of style. “Even though the palette is black, white and grey, softened by blonde bamboo and timber, it’s crucial where [the colours] go and which shades,” she says.

Polished concrete floors were chosen for the ground level and the upper floor bathroom. Lori opted for a muted grey coloured concrete to match the island sand, and added large pale aggregate which, to her delight, turned out to be highly reflective which makes the floors appear luminous at night.

The thermal mass of the floor slabs, large areas of screened openings, generous sunshading and awnings and landscaping all respond sensitively and appropriately to the climate. Ceiling fans in the bedroom wing and breezeway provide extra relief on hot, still days. For the living wing, Gabriel and Barry designed a system of punkah blades which waft cool air over the entire internal footprint. “I thought it would be much more efficient and in keeping with the room,” says Gabriel.

The building connects beautifully with its natural setting and addresses the challenges of its sand island location. All those involved worked well together, including builder Charles Warren who Lori says did a “beautiful and efficient” job. “I had the absolute best time of my life building this place. I knew what Gabriel would do would be what I wanted.”

Specifications
Designer
Tim Bennetton Architects in association with Gabriel & Elizabeth Poole
Builder
Charles Warren Constructions
Renewable energy
House is wholly off-grid. 5.3kW solar array, 20 x 265W Kyocera panels; Selectronic SP Pro inverter; Backup Stamford alternator powered by Perkin diesel engine; 2 x Aerl MPT solar controllers; 73kWh sealed lead-acid battery from Enirgi.
Engineer
Bligh Tanner
Steel fabrication
Barry of Studio Steel, Cooroy
Passive design, heating & cooling
Extensive glazing to north, passive solar heating to concrete slab floors. Four Steel-Line roller shutters above the kitchen and living glazing allow the bulk of the wall to open and shed heat in summer, while closing down and internally radiating heat inwards in winter. The house is one room wide, to allow for passive cooling using natural ventilation.
Location
South Stradbroke Island, QLD
Size
House: 189 m2, Decks: 86 m2, Land: 725 m2
Active heating & cooling
Gasmate PS90 wood pellet heater. ‘Punkah’ type fan ventilates the whole of the living wing floor plan. Hunter Pacific Concept 2 ceiling fans in bedroom wing and breezeway.
Other house profiles in Sanctuary
Shacking up

Shacking up

A compact, versatile and functional home on the New South Wales mid-north coast makes the most of recycled and reclaimed materials to create a cabin-like feel.

Read more
Elegant infill

Elegant infill

Careful orientation, spaces with double functions, and plenty of storage combine to ensure this family home on a subdivided Brisbane block feels larger than it is.

Read more
At home with hemp

At home with hemp

This family home in central Victoria makes the most of the beauty and thermal properties of hempcrete, to satisfying effect. 

Read more