Thinking outside the box

The addition opens the house to the north and is clad in a combination of blackbutt and Shadowclad; in order to retrofit insulation, the original house was re-clad in weatherboards. External shading louvres from Maxim are used to prevent overheating on the upper floor and via the west-facing windows.
In inner-Sydney, an old worker’s cottage has been renovated into a modernist, timber-clad cube that brings more space and light to a growing family.

Julie’s predicament would be familiar to many Sanctuary readers: a growing family shoehorned into an ageing house that gets too hot in summer, too cold and dark in winter, and has close neighbours blocking northern sun.

Their inner-Sydney house was recently renovated to create light and space, as well as to “increase temperature control, insulation, thermal mass, air flow and have solar PV with a long-term plan of battery storage and off-grid,” says Julie. All without encroaching further on the 300-square-metre site.

“Creating more light and space without increasing the footprint is a challenge,” acknowledges Simon Anderson of Anderson Architecture, who did the renovation. “Council pushes for the other point of view – they wanted us to reduce height. And there’s a neighbour directly to the north, one-and-a-half storeys high. So we were between a rock and a hard place.”

The design solution, arrived at after extensive thermal modelling and many conversations, was to open the house to the north with a porous stairwell between the ground floor and the new first storey. A large, north-facing window with an articulated overhang lets in winter light upstairs, which filters down to the dining room through the open stairwell. With its steel balustrades and Victorian ash treads, the staircase is an elegant and practical addition to the house.

The decking connecting the new part of the house and the pool is also blackbutt, blurring the lines between house and garden.

The homeowners were keen to re-use resources wherever possible. A formerly external brick wall in the old part of the house has been clad, insulated and re-born as an internal thermal mass wall in the living room. The gas instantaneous hot water system was retained because, as a functioning system, it fit with the family’s “no waste” philosophy although they’re open to converting to electric in the future. The reno also re-used the timber floor in the living room.

The reverse-cycle air conditioner in the upstairs living space was relocated from downstairs where it was no longer required, but is used rarely because the house’s passive cooling properties perform well in Sydney’s humid summers. Ceiling fans circulate air downstairs; when the temperature drops at night, hot air is purged via the stairwell up and out through the first-floor windows. Louvres on west-facing windows protect that part of the house from low sun, and a stunning crepe myrtle in the backyard offers deciduous shade (and beautifully dappled light) in summer. A pull-out flyscreen means the bi-fold back doors can be opened to ventilate the house without flies and mozzies coming in. Finally, the addition of double-glazed windows throughout has been a key strength in maintaining stable temperatures.

By opting for an upper floor, the family was able to retain almost half of the 300-square-metre site for outdoor living and activities.

The two-by-six-metre pool in the back yard also helps the family stay cool in summer. Simon says that while he finds pools “hard to justify”, he is noticing a trend among his residential clients for installing them, perhaps because of climate change. The pool at the Cube ticks a lot of boxes (pun intended) for sustainability and energy efficiency, with its solar water heating and a smart filtration pump that “pumps hardest when solar energy is at its peak, and uses a low-flow rate at less energy on the shoulders”, says Julie. The pool is partially filled with tankwater and the family plans to install another tank to capture water flowing off the new roof.

Julie and her husband are self-described early adopters of new technology and the house has been built to accommodate a battery as well as Reposit software which will enable the PV system to interact with the electricity grid. “The wiring and data cabling has been installed with the capability to connect a battery in the garage to the electricity supply in order to sell power through Reposit when the battery market stabilises,” she explains.

Julie’s family’s constant monitoring (through apps and smart devices) of their energy usage means they’ve got powerful data to help them fine-tune their future green tech improvements.

Right: The landscaping around the existing swimming pool was maintained, with a large, shaded viewing window and concertina doors added to connect the living room to outside greenery and to promote cooling breezes. Top left: A fixed skylight above the kitchen floods the workspace with natural light. The all-electric kitchen uses high-efficiency appliances with FSC-certified joinery and the rubber flooring has 30 per cent recycled content. Bottom left: The house’s original timber floor was protected during construction and sanded and resealed. The stair is located to the north with floating timber and steel treads to allow it to double as a lightwell; the light-steel flat balustrade complements the aesthetic and has been designed to integrate with the structure. The first part of the stair exposes the profile of the timber treads and risers and includes an integrated joinery unit with appliance drawers below. Table from Bombora Custom Furniture.

“There are many factors that will play into whether it ends up being the best solution for us, and we will reassess based on all the monitoring data and feed in tariffs at the time,” Julie says. An approach in line with current Renew advice for urban households to stay connected to the electricity grid for environmental, supply and cost reasons.

“We use a very small amount of energy for a family of five with a pool. And use most of the energy we generate, the rest goes back to the grid,” says Julie.

The family is thrilled with the renovation, which Julie says has exceeded their expectations. They’re delighted with the blackbutt exterior cladding which will weather to a muted grey, contrasting tonally with the old part of the house. But most of all, they’re delighted with the extra space and light.

“We have space for relatives and kids,” Julie says. “And I love the way the light comes in in different places: the moon comes through the north windows, and in winter, the sun will peek below the eaves, with soft light falling from upstairs into the kitchen.”

All this and it has attained a 7 Star building rating, too, making the design of Julie’s renovation one outside of the box.

support our work

Renew is a not-for-profit organisation dedicated to arming you with the unbiased advice and information you need to make your home and community more sustainable. If you enjoy our content, please consider supporting us by becoming a Renew member or buying our publications. Your support is critical to helping us achieve our goals.
support renew
Project home powerhouse

Project home powerhouse

This Melbourne couple worked with their volume builder to improve the sustainability of their standard project home, achieving an energy-efficient and spacious 7.5-Star family home.

Read more
More than a pretty face

More than a pretty face

A beautiful, modern Perth home on a tiny and challenging block shows that the Passive House standard can be achieved on a modest budget.

Read more
A place of their own

A place of their own

For this family in coastal Victoria, a set of freely available sustainable home plans was the perfect solution to achieving a cost-effective and high-performing home.

Read more