More with less

At a glance:

  • 7.3-Star, 90-square-metre secondary dwelling
  • Sensitively designed urban infill
  • Designed for accessibility to allow ageing in place
  • Sited to make the most of views and allow indoor-outdoor living
In the Canberra suburbs, this compact, energy-efficient secondary dwelling is affording a retired couple financial sustainability and the opportunity to age in place.

Alison and John Street were long-time Canberra residents before they retired and moved to Tasmania. However, wanting to be closer to family, two years ago they moved back to the nation’s capital and into an investment property they purchased in 1990. It was a temporary move while they built a secondary residence at the back of their sloping 1020-square-metre block, sensitively increasing density in their suburb and allowing them to make an income from the rental of the original house.

The Streets wanted a well-insulated home that would be warm in winter and cool in summer. It needed to capture light and be easy to clean and maintain. As active people, Alison and John also wanted the house to suit their outdoor lifestyle and ageing in place. The couple engaged builder Tom Henderson of 35 Degrees and he approached Jessica de Rome of de Rome Architects to design the comfortable 7.3-Star new home that would support environmental and financial sustainability and reflect the Streets’ personalities and interests.

Colourful and carefully designed to capture light and be easy to maintain, the new home Alison and John have built in their Canberra backyard will serve them into their retirement years.

“Everything feels scarce at the moment – time, money, space, materials, block sizes – so we’re interested in how to do more with less,” says architect Jessica de Rome. “We are passionate about doing projects that are driven by clear principles, and we carefully consider how to size and scale a house to suit its site and purpose.”

The new house sits at the top of the sloping block where it looks beyond the existing house for a view of the city to the east. As per ACT secondary dwelling planning rules, it is single-storey with a compact 90-square-metre footprint, plus garage.

There are two bedrooms and a bathroom along the rear of the house, and an open-plan living, dining and kitchen plus an extra lounge along the front. “There is no wasted space in the house. We used every inch or doubled up on functions to make it versatile, which gave us opportunities to do something special in other places,” says Jessica. A raked ceiling creates a greater sense of light and spaciousness in the kitchen and living areas. A timber deck extends along the front and side of the house, and the garage provides storage for Alison and John’s bicycles, kayaks and bushwalking gear.

Left: Fixed metal awnings shade the windows of the compact home.

The Streets enjoy the sun and didn’t want to shield the interior from light. With north-east facing windows, the open-plan kitchen, dining and living area is filled with light throughout the day, while the second living room in the north-west corner receives afternoon light and sun. Fixed sun shades along the south-east, north-east and north-west reduce solar heat gain in summer, while allowing winter light to stream inside. Every room has doors to outside, and these plus extensive windows enable cross ventilation in all directions.

As for accessibility, the house is already mobility-friendly to support ageing in place. Openings and circulation spaces are wide, and the generous shower and kitchen make the house feel more spacious. There are also no steps, which makes it easier for their young grandson as well as for Alison who has knee pain after years of bushwalking.

Well-designed built-in storage keeps the house open and clear and maximises the usability of the compact space; cupboards in the second living space hide a study nook and laundry. Split system (heat pump) heating and cooling is integrated into the bulkhead. A ceiling fan helps keep occupants cool in summer and underfloor heating in wet areas provides more comfort in winter.

Left: The house's single bathroom is designed for accessibility. Top right: Built-in cupboards in the second living space hide a study nook and laundry.

Materials are simple, robust and affordable and include new bricks with a recycled look and grooved fibre cement sheet cladding for a “shack-on-a-hill feel,” as Jessica describes. Alison and John have travelled extensively and wanted colour throughout their home, inspired by houses in Chile. They settled on blue and integrated different shades and intensities, creating a fresh and complementary look against the brick exterior and crisp white interior.

John and Alison were highly engaged throughout the design and construction, having input along the way. “The project turned out differently because of their influence,” Jessica says. “Lots of secondary residences can become ordinary boxes interrupting an existing site, whereas this house has presence and character and feels like a home.” Their builder, Tom, was also involved in the design process and present at all meetings. “He made a significant contribution to keeping the design of our house simple, functional, soundly constructed and on budget,” says Alison.

The couple now rent out the front house and live in the new residence, where they often enjoy breakfast outside. “I am amazed how much it lifts my spirits to be in an elevated position and have an outlook and the morning sun,” Alison says.

support our work

Renew is a not-for-profit organisation dedicated to arming you with the unbiased advice and information you need to make your home and community more sustainable. If you enjoy our content, please consider supporting us by becoming a Renew member or buying our publications. Your support is critical to helping us achieve our goals.
support renew
Further reading
Trial by fire

Trial by fire

After a painstaking design process, this modest and energy-efficient modern beach shack survived a devastating bushfire on the New South Wales south coast.

Read more
Right as rain

Right as rain

Over several years, this Brisbane couple have renovated their home and ethical clothing studio to be space and resource efficient and able to weather Queensland’s storms.

Read more
Gone boating

Gone boating

Innovative eco-friendly composite materials and prefabricated construction are the hallmarks of this airy Queensland home, designed by a master boatbuilder.

Read more