Local support

Gabrielle and Wesley's compact home is sited to make the most of sweeping views to the west and north.

At a glance:

  • Use of local materials, skills and knowledge for community sustainability
  • Small-scale family home with valley views
  • Highly insulated with shade screens and cross ventilation for energy-efficient thermal comfort
  • Built to BAL-29 requirements, higher than the site’s rating
A small, energy-efficient family home perched above NSW’s Kangaroo Valley prioritised the use of local materials and skills, contributing to community sustainability.

Based in the small regional community of Kangaroo Valley in NSW, architect Wesley Hindmarch’s ethos for his practice is to make maximum use of local materials, skills and knowledge (even its name – Local Architect South Coast – reflects it). He and his wife Gabrielle moved to the area in 2018, wanting to raise their son in a rural environment. For their own home, Wesley designed a house that respects and reflects its environment and, true to his values, engaged local tradespeople and sourced local materials for the build. “This is the best contribution you can make to a regional community’s economic, social and environmental sustainability,” he says.

Wesley and Gabrielle wanted an energy-efficient home that took in the dramatic valley and escarpment views to the north and west that their site enjoys. Wesley designed a lightweight, highly insulated house to provide thermal comfort through Kangaroo Valley’s cold winters and hot summers. He sourced timber from a sawmill in southern NSW and worked with a family-run construction business for the build: “It was important for us to have a builder from the area,” Wesley says.

The house is built on a steep slope and is exposed to strong wind, western sun and the threat of bushfires. The compact, two-storey form responds to these elements, with glazing protected by sliding timber screens and deep eaves. The thick insulated walls – using two 90-millimetre timber frames – plus additional roof insulation and high-performance windows keep internal temperatures comfortable. The construction exceeds the requirements for the site’s Bushfire Attack Level of BAL-19, meeting the more stringent BAL-29 to allow the family to grow some vegetation around the site. There are two bedrooms, a bathroom and a cupboard laundry on the lower level, and living, dining, kitchen, flexible study/extra bedroom and deck on the upper floor which has a beautiful view over the bush-covered valley.

Wesley selected local, natural materials to help the building become one with its site. The house is clad in a combination of white shiplap timber and FSC-certified bushfire-grade spotted gum, the latter also used for the timber screens that slide in front of the west-facing windows to protect the living area and bedrooms from the afternoon sun. Being from Tasmania, Wesley says he underestimated the strength of the western sun: “In Tasmania it’s about capturing as much sun as you can. Here it’s a different matter, but the glazing was a compromise to make more of the view,” Wesley says. All windows are double glazed, and window frames and doors are recycled spotted gum, sourced from a local manufacturer. When closed, the timber screens create a cooler, more enclosed ambience as they filter the light and view.

Windows on all sides plus eaves and timber screens for shade ensure this elevated home is filled with natural light without overheating in summer. A covered deck opening off the kitchen provides sheltered outdoor living space and a connection to the lawn behind the house.

The roof extends beyond the northern wall to provide an eave for shade, and also covers the deck in the north-east corner of the house where it connects to the lawn and is sheltered from prevailing winds. The roof pitches upwards to the south and west to provide the correct angle for the solar panels and to allow for high-level windows and louvres in the living area. These help flush out hot air, and louvres throughout the house promote cross ventilation. A ceiling fan provides additional cooling, and a slow combustion fireplace takes the chill off in winter. (Wesley says it only needs a couple of logs a night.)

Spotted gum timber is used throughout the interior of the home for flooring, built-in joinery and to line some ceilings, creating cohesion with the exterior and bush environment and “because it ages beautifully,” Wesley says. A large sliding door closes off the study/extra bedroom from the living area when needed, and the kitchen opens to the deck for ease of dining outdoors. “It was important that the kitchen facilitate family and social life and integrate inside and outside seamlessly,” says Wesley. “And also, that there was an element of playfulness.” Watch out for the Star Wars AT-AT Walkers traversing the kitchen wall.

Ceiling fans are the only active cooling the house requires.
Recycled spotted gum was used for joinery.

The house is all-electric, except for the cooktop which is run on bottled gas as Wesley and Gabrielle were concerned about not being able to cook in a power outage. A 4.35 kilowatt PV system provides enough electricity for the house, with surplus being sold back to the grid. Harvested rainwater is stored in two 20,000-litre tanks.

Sitting on the hill above Kangaroo Valley, Gabrielle and Wesley’s house looks out over the region of which it is a product – designed for its site, built by local tradespeople and made with locally sourced materials. “With time the vegetation will grow around the house and it will settle into the site,” Wesley says. “It will continue to become more part of where it is.” Much like Wesley and his family as they become part of the regional community, contributing to the architecture and supporting economic, social and environmental sustainability by utilising local materials, skills and knowledge.

A 4.35 kilowatt PV system provides enough electricity for the house, with surplus being sold back to the grid.

support our work

Renew is a not-for-profit organisation dedicated to arming you with the unbiased advice and information you need to make your home and community more sustainable. If you enjoy our content, please consider supporting us by becoming a Renew member or buying our publications. Your support is critical to helping us achieve our goals.
support renew
Further reading
Project home powerhouse

Project home powerhouse

This Melbourne couple worked with their volume builder to improve the sustainability of their standard project home, achieving an energy-efficient and spacious 7.5-Star family home.

Read more
More than a pretty face

More than a pretty face

A beautiful, modern Perth home on a tiny and challenging block shows that the Passive House standard can be achieved on a modest budget.

Read more
A place of their own

A place of their own

For this family in coastal Victoria, a set of freely available sustainable home plans was the perfect solution to achieving a cost-effective and high-performing home.

Read more