Fancy formwork

Made from hempcrete and second-hand materials, this expandable dwelling has become a dynamic home base for an active family and their friends.

In a  recent subdivision on the outskirts of Mullumbimby, amidst a sea of brick and tile, sits a refreshingly unsuburban home. Tall and characterful, with its northern windows facing Mount Chincogan, the home of Andrew Wadsworth and Meggie Danielson and their two children proudly “showcases sustainable design in suburbia”, says designer Jaye Irving.

Andrew and Jaye spent time sitting on the vacant lot before designing, to gain a better understanding of the site. The smallest lot on the street (the most affordable and most scenic), it tapers to a narrow northern frontage. “What Jaye did brilliantly was to use the space he had which was longer north-south; it made sense to go high to get as much winter sun as possible,” says Andrew.

Only the bottom half of the hempcrete walls are lightly rendered to protect them from everyday use, leaving the full earthy texture at the top for all to see (left). The double-height roof makes the house appear larger than its actual size; a self-contained secondary dwelling was built (at right) and is currently rented (top right). The house uses natural materials throughout, most evident in the kitchen where one edge of the timber benchtop has been left uncut (bottom right).

The inspiration behind the house design was the log cabins of Montana which Andrew had spent some time living in. What appealed was their efficiency of space – a grand room, upstairs sleeping area and ground floor bathroom. While the final aesthetics are far from log cabin-like, the spatial arrangements suit them perfectly. “I like it from a family perspective that we could have a single room where we could congregate, cook, and play. Size-wise we wanted to get rid of multiple common spaces and use one space,” says Andrew.

The double-height space accommodates lounging, dining, rock climbing (up a plywood feature wall) and aerial acrobatics, with the kitchen more modest in scale, tucked to the side. The children share one large room upstairs which can be divided if desired; downstairs, the main bedroom doubles as Andrew’s home office.

“We really liked the idea of sustainable housing that could grow with us,” reflects Andrew. From the outset, Andrew and Meggie’s idea was to create an expandable dwelling, and so a ‘mini me’ secondary dwelling is snuggled beside the main house. Andrew explains how the combination of dwellings can accommodate a progression of scenarios: “Live in the studio and rent out the house; meet a partner and move into the house and have a young family; older kids or parents can move out into the studio.” Currently, the 40-square-metre studio, with bathroom and loft bedroom, is rented to friends in transition between homes.

The high ceiling and extensive glazing not only floods the house with natural light, but provides space for an internal climbing wall. Discreet internal blinds are used when necessary to reduce glare and solar gain.

“Part of Jaye’s great design is that he created areas that have their own privacy,” Andrew says of their home. “You can find quiet spaces even though it’s a small house.” Even the house’s western deck, right beside the studio, is tucked around the corner so both the house and studio can enjoy secluded views and winter sunshine.

Originally intending to use lightweight construction, Jaye suggested during the design process that Andrew and Meggie attend a hempcrete workshop. They were hooked on the aesthetic, thermal and acoustic properties and refined the design for 300mm, R15 walls with a slab-on-ground for thermal mass.

Andrew acknowledges the embodied energy of concrete, “but our focus was about not having to add energy [cooling or heating] and the easiest way was with a slab. It seemed smart long-term.” Wherever possible, materials were second-hand, driven by a desire for affordable sustainability, and included timber framing, flooring, decking, doors and the feature timber spiral staircase. Recycled crushed concrete was used for site works and tiles to wet areas and the kitchen were leftovers from other people’s builds. “Gumtree was where we got pretty much all of our second-hand materials,” says Andrew. Formwork from casting the hempcrete walls was repurposed for cupboard fronts in the studio.

Lower ceiling heights in the kitchen and part of the living space are a practical necessity with the mezzanine bedroom above, and ensure a wow factor when walking into the double-height space.

The insulated roof panels, accommodating 4kW of grid-connected photovoltaics, provide a high R-value; heat transfer through glazing is controlled with insulated blinds. Ceiling fans aid cooling on muggy days and the only assisted heating is a simple duct and fan which draws warm winter air from the upper bedroom to the cooler ground floor bedroom.

Andrew and Meggie came from a background of cohousing and ecovillages. Due to their site’s restrictions and to encourage social interaction, they have established shared gardens on their neighbours’ land. To the west are raised vegie garden beds stepping up the neighbour’s driveway and to the east, a citrus and Lilly Pilly hedge, laden with fruit. In the back garden are two different beehives to pollinate their garden and fruit trees and a soldier fly system processes their food waste, aided by some happy hens.

The passive solar design and combination of materials has worked extremely well for the Mullumbimby climate despite the design’s origins on the other side of the world.

“After living here for four years, we haven’t had any heating or cooling. It’s always comfortable,” says Andrew. And Meggie particularly loves the look and feel of the hempcrete.

support our work

Renew is a not-for-profit organisation dedicated to arming you with the unbiased advice and information you need to make your home and community more sustainable. If you enjoy our content, please consider supporting us by becoming a Renew member or buying our publications. Your support is critical to helping us achieve our goals.
support renew
Family affair

Family affair

This flexible new backyard studio in Melbourne’s inner north has already accommodated singers, artists and musicians, and will continue to support living and learning into the future.

Read more
You little beauty

You little beauty

With a footprint of just 35 square metres, this renovated terrace in Sydney’s busy inner west provides a light and quiet sanctuary, with leafy outlooks and entertaining spaces that belie its size. 

Read more
Smaller, simpler, smarter

Smaller, simpler, smarter

For his new family home near Margaret River, designer Michael Lurie aimed for maximum flexibility, energy efficiency, natural materials and a passive income stream – all while downsizing.

Read more